Texty

Efekt stříbrné lžičky

Tento článek je o traumatu, které může zapříčinit tak nevinně vypadající věc, jako je snaha o to, aby se děti měly dobře, aniž by na tom samy musely mít podíl. Takže v případě, že děti vidí nějaké nekorektní chování vůči mamince, jejich mysl si nastaví, že je toto chování normální. Přijmou to jako fakt a pak v tom samy pokračují.

Efekt stříbrné lžičky funguje na podobném principu. Pokud dojde k omezení přísunu peněz, ať už z důvodu rozpadu vztahu nebo jiného závažného důvodu, je to často velmi frustrující pro všechny a zvláště pak pro mladší ročníky. Pokud k této situaci dojde, je velmi pravděpodobné, že váš potomek bude automaticky vyhledávat na prvním místě spíše zajištěného partnera, který mu dovolí „bez práce koláče“ a ostatní, mnohem důležitější, vlastnosti budou potlačeny. Nikoliv však zcela potlačeny. Dochází tak k vnitřnímu rozkolu, kdy se partner umí postarat o rodinu, respektuje druhou osobu a má další pozitivní vlastnosti, ale díky předchozímu traumatu je nevyhovující po stránce finanční. Takto nastavený člověk je pak ochoten tolerovat i poměrně velké prohřešky ve vztahu, které by třeba u jiného člověka neměly šanci na toleranci: nevěra, facka, pozice, kdy vykonávám v kteroukoliv dobu cokoliv pro partnera, takzvaná pozice služky.

Pokud dojde k přehodnocení hodnoty peníze vs. osobnost, pak je to ve většině případů po nějakém dalším nepříjemném zážitku, kdy dojde k opuštění partnera, který nevyvíjí snahu o to být rovnocenným aspoň částečně a ten, který vlastně všechno táhne, časem odchází. Tento efekt velmi často zažívají takzvané zlatokopky, které se nechají vydržovat mužem a v případě, kdy je muž shledá nevyhovující, odchází jinam.

Zajímavá a smutná statistika je v případě seznamek, kdy osoby hledající zajištěného muže mají cca okolo 1825 let. Ovšem osoby hledající hodného partnera bez priority peněz jsou většinou svobodné maminky 30+.

Ve vztahu platí, že by měl být v rovnováze nejen z pozice osobnostní, ale i finanční. Samozřejmě existují krátkodobé stavy, kdy tato rovnováha může být porušena, ale tento stav se dá překonat, pokud ten, který rovnováhu porušil, má snahu o její narovnání. Typickým příkladem je třeba začínající podnikání.

Pokud tedy disponujete více penězi, než je nutné pro normální fungování rodiny, je dobré od mladého věku děti učit základní věc, že bez práce nejsou koláče a předejít tak jejich zklamání v reálném životě, který na neomezeném přísunu peněz z ničeho, nefunguje.