Texty

Kdo není násilník?

Netvrdí, že je všechno v pohodě a že mu na vás nic nevadí. Pokud mu něco bude vadit, ozve se, nebo navrhne řešení, pokud něco štve vás. Nebude tvrdit „je to v pohodě“, pokud to v pohodě nebude. A tím vás bude trošku vytáčet už na začátku. Protože vztah, ve kterém jsou lidé partneři na komunikaci, funguje –⁠ a to i v případě, kdy řešíte to nepříjemné. Navíc pokud budete tvrdit, že je všechno v pohodě (místo řešení), i poté, co opadne zamilovanost, bude se ve vás všechno hromadit a časem dojde buď k enormní agresi, nebo, pokud budete mít štěstí, pouze k rozchodu. Pokud v tom však budou děti, stává se problém větším a horším.

Snaží se vás motivovat, ne vás nechat stát na místě, protože je to přece v pohodě, že nic neděláte. Díky tomu totiž partner násilník má jistotu, že nikam nepůjdete bez něj. A nebudete dělat činnost, u které vás nebude mít pod kontrolou. Toto je velmi nebezpečná věc!

Nebude vám přikazovat, ať děláte nějaké věci. Jakékoliv. Může vás o něco požádat, ale nechá na vaší svobodné vůli, zda to, co chce, uděláte. Nebude vás do něčeho tlačit silou.

Nebude se snažit měnit změnitelné. Tady vaše vlastnosti změnit nelze, ale nebude zkoušet měnit to, jak se oblékáte, s kým se bavíte, a nebude vám zakazovat vaše koníčky. S těmito věcmi, které máte, si vás vybral, a nelze to měnit, ale respektovat. Manipulovat někoho do věcí, které nechce, se prostě nedělá v žádné formě vztahu.

Nechválí vás jako děcko, ale jako dospělého člověka. S tím souvisí i to, že se k vám nechová jako ke své dceři/synovi , která je za věci, jež dělá, buď trestána, nebo chválena. Také se vás nesnaží vést životem jako své dítě a určovat vašemu životu směr, protože vy to přece potřebujete a bez něj to nezvládnete.

Neptá se podezřívavým tónem na lidi okolo vás a nesnaží se ovlivnit, s kým se můžete stýkat a s kým ne. Potencionální agresoři vycítí, že na vás někdo může mít vliv a snažit se ukrást jeho hračku. Celé omezování začne pomalu a bude se postupně rozrůstat. Zralý člověk vás nebere jako svůj majetek, ale jako partnera, který je svobodný v rámci vztahu samozřejmě.

Nebude vás tahat všude s sebou a nebude chtít, abyste všude chodila s ním. Respektuje vaše právo na soukromí a přátele. Větu „máš mě, tak proč by ses stýkal s někým jiným“ od člověka, který vás nechce omezovat, neuslyšíte.

Nebude poukazovat na vaši neschopnost. Pokud se vám něco nepovede, spíše se tomu zasměje a pomůže to vyřešit, než aby mluvil o tom, jaké jste nemehlo nebo nešika.

Nebude tvrdit, že to bez vás nezvládne a vy bez něj. Zvládnete! Vztah není umělá ledvina, ale partnerství dvou lidí, kteří jsou vedle sebe, a netáhne jeden druhého za sebou. Pokud se rozhodnete ze vztahu odejít, zralý člověk to pochopí, nebude následovat citové vydírání ani podmínky či výhružky.

Text byl konzultován s bývalými oběťmi domácího násilí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *