Texty

Dobrý otec

Pracuji na projektu, v rámci kterého zveřejňujeme příběhy žen, které se setkaly s domácím násilím. Díky němu jsem se dostal do oblasti, kde dochází ke korupci a ovlivňování svědků na té nejzákladnější bázi. Jde o děti, jejichž rozhodování je v situaci, kdy jde o nejbližšího člověka už samo o sobě náročné a manipulace je tak jednodušší.

Malé děti berou svého tatínka jako ikonu. Jako někoho, kdo jim pomáhá na světě. Proto dokáží zapomenout, že se nechoval hezky k jejich mamince, a dokonce i k nim. Ano, zůstane to někde vzadu v hlavě uloženo, ale na čas to přebíjí momenty, kdy jim otec poskytne vše, co jim na očích vidí a má o ně starost. I když ho předtím jeho vlastní dítě vůbec nezajímalo. Místo křiku obou rodičů je tu najednou láska, hračky, starání se. K tomu bodu však dochází tehdy, když je tzv. po všem. Na všechno ohledně vztahu s matkou dítěte je pozdě. Nastává poté, co se žena rozhodne, že to už stačilo a rozhodne se pro odchod.

Žena, prchající od domácího násilí, je v ten moment bezradná. Měsíce nebo roky ponižování, v horším případě bití, z ní udělalo uzlíček nervů. Snaží se být silná pro svoje dítě. Pro to nejdražší, co má. Čeká ji však dlouhý souboj s agresorem, který se najednou v očích všech mění v opuštěného tátu. Kdykoli je s dítětem, tak prostřednictvím dárků a hezkých slov, ovlivňuje nejen svoje dítě, ale také širší okolí. A to, jak na něj nahlíží okolí, zase ovlivňuje to, jak na něj pohlíží soud. Ten hodný chlap přece nemohl týrat svoji ženu, vždyť se k ní chová hezky a dítě ho má rádo.

Tuhle situaci zažívá nespočet žen a bohužel okolí je v tomto případě nedůvěřivé spíše k nim než mužům. Žena je spíše považována za hysterku, která si vymýšlí. Ona si jej přece vybrala za muže. S tímto postojem ji často konfrontují také policisté a soudy. Jako by to, co se dělo předtím, mělo být zapomenuto. Mezi tím stojí malé stvoření a tápe. Naštěstí zatím v případech, které znám, vyhrává spíše instinkt a láska k mamince než hromady hraček a laskavá slova, která přichází najednou z míst, kde předtím nebyla. Protože malé dítě lež nakonec pozná. Měli bychom mu v tom však pomoct i respektem a důvěrou k ženám.

Glosa byla napsána pro Nadační font proti korupci. Original zde.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *