Texty

Komunikace

V dnešní době je komunikační dovednost, díky internetu a sociálním sítím, něco, co ovládá čím dál menší skupina lidí. Přitom komunikace je pro zachování vztahu, jeho kvalitní fungování a dlouhodobé trvání naprosto zásadní. Komunikace totiž není jen o slovech, ale i o celkovém zapojení těla a výrazu obličeje.

Komunikovat s partnerem věcně a efektivně znamená, že s ním mluvíme přímo. Pokud se rozhodneme důležité věci řešit přes telefon nebo přes internetový chat, může docházet ke zkreslování informací, protože nejsme schopní tak věcné a soustředěné argumentace jako v případě, kdy stojíme nebo sedíme s osobou v jedné místnosti. Proto měly hovory u večeře v dřívějších dobách velký efekt na fungování rodiny jako takové.

Problémem komunikace přes sociální sítě, popřípadě sms, je i to, že u toho většinou děláme spoustu jiných věcí, které odvádí naši pozornost. Zapomínáme nebo přehlížíme díky tomu věci, které mohou být pro danou situaci velmi důležité. V souvislé komunikaci pak tuto možnost nemáme a rovněž argumentace musí probíhat v reálném čase.

Je důležité věci říkat a dovysvětlovat. Náznaky nefungují nikdy. Pokud nás něco trápí nebo něco vyžadujeme, je důležité říct to na „plnou hubu“, nikoliv oklikou, nebo zakončit hovor o důležité věci tak, že partner vůbec netuší, co je tedy špatně. Zvláště ženy mají v komunikaci tento problém. Málokterý muž má za sebou výcvik neverbální komunikace, aby problém odhalil i bez toho, aniž by partnerka něco říkala. Rovněž úsloví, že nám do hlavy nikdo nevidí, je na místě. Protože věta „ale to je přece jasné, jak jsem to myslela“ je něco, co nefunguje a váš partner to opravdu nemůže vědět.

Pokud tedy potřebujete s partnerem něco vyřešit, udělejte si na to čas. Řekněte mu, že si potřebujete promluvit. Sedněte si nebo stoupněte někam, kde na komunikaci budete mít prostor. A co je důležité: odložte mobilní telefon z vašeho dosahu! Při důležité komunikaci, a je jedno s kým, je nutné se plně soustředit a nedívat do mobilu. Rovněž puštěná televize nebo počítač vám se soustředěnou komunikaci nepomohou. V případě, že máte děti, nechte komunikaci na večer, až usnou a nebudou vás vyrušovat.

To platí i v případě, kdy mluvíte s malým dítětem, popřípadě ho třeba uspáváte. Pokud se při komunikaci s ním díváte na svítící displej, dochází k narušení spojení mezi vámi a může to vést k pozdějším problémům ve vývoji vašeho potomka. Zvláště pak v oblasti sociálních a komunikačních dovedností.

Na konci rozhovoru si ujasněte, zda jste opravdu oba pochopili, o čem se mluvilo a co z toho plyne. Nedořešené problémy povedou pouze ke zhoršení situace, což může mít fatální následky pro váš vztah.

Rovněž věnujte pozornost tónu, jakým pronášíte dané informace a požadavky. Budete se lépe soustředit a uvažovat, jestliže budete mluvit klidně a vyhnete se zvýšenému hlasu a výčitkám. Navíc pokud zvednete hlas, partner bude mít tendence udělat to samé, což povede akorát k tomu, že během chvilky po sobě budete řvát a nebudete tušit proč.

Hlavně pamatujte, že každý problém má řešení, a to i v případě, kdy si myslíte, že neexistuje kompromis. Pokud se vám nepodařilo problém vyřešit, je to otázkou další komunikace.