Texty

Knihy, které pomohou

Z pekla ven

První a asi nejdůležitější knihou je Z pekla ven od Andrey Buskotteové. Je to v podstatě manuál, jak se z domácího násilí dostat. V českém překladu jsou uvedeny i odkazy na příslušné zákony, které vás před domácím násilím chrání a na konci knihy je seznam všech intervenčních center a dalších organizací, které se ochranou a pomocí ženám, které zažívají domácí násilí, zabývají. Kniha vás provede celým procesem jak se dostat z domácího násilí a díky příběhům, které obsahuje, může ženu motivovat k tomu, aby se pokusila z domácího násilí vymanit.

ISBN:978-80-251-1786-6 Nakladatel: Computer press

Odhalené emoce

Druhá kniha, kterou vám doporučuji, je poměrně nová publikace z brněnského vydavatelství Jan Melvil Publishing. Odhalené emoce od psychologa Paula Ekmana vám budou nápomocné nejen v případě, že žijete ve vztahu se ženou, která si prošla domácím násilím, ale můžou vám pomoci také v interakci s lidmi. V této knize se mj. dozvíte, jak rozpoznat, jak se člověk cítí, aniž by vám to řekl. Osoby, které mají za sebou domácí násilí, mají problém komunikovat. Stále žijí ve strachu, že jim bude vyčiněno, popřípadě bude přímo následovat útok, i přestože už jsou mimo nebezpečí. Naprogramovaný mozek v rámci obrany brání cokoliv říkat, nebo si na něco postěžovat. Tato kniha vám pomůže odhalit pomocí nonverbální komunikace problém dříve, než bude pozdě a dá vám možnost jej řešit.

ISBN:978-80-87270-81-3 Nakladatel: Jan Melvil

Deprese a jak ji zvládat

Poslední knihou je Deprese a jak ji zvládat. Napsala ji trojice autorů Ján Praško, Hana Prašková a Jana Prašková. Kniha je určena nejen lidem, kteří žijí s depresí, ale hlavně lidem, jejichž partner touto nemocí trpí. V knize se dozvíte spoustu rad, jak lidem s depresí pomoci, co dělat v případě, že u vašeho partnera tato nemoc propukne a jak ji vlastně rozpoznat před tím, než dosáhne obtížněji řešitelného stadia. V knize rovněž naleznete cvičení a různé testy, pomocí kterých odhalíte začínající depresi a také tabulku, která poskytne návod, jak tuto nemoc řešit. Každopádně pamatujte, že je to jen kniha! Člověk, u kterého se deprese rozvine, nebo začíná, potřebuje nejen medikaci, ale především psychoterapii, která ho naučí zvládat situace, které depresi vyvolávají.

ISBN:978-80-262-0859-4 Nakladatel: Portál

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *